.:: Larisa Goal ::. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ανέβει κι άλλο το επίπεδο του ποδοσφαίρου…»
Αρθρογραφία - Συνεντεύξεις
14 Ιούλιος 2017

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ανέβει κι άλλο το επίπεδο του ποδοσφαίρου…»

Προβολές: 16686

alt

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ανέβει κι άλλο το επίπεδο του ποδοσφαίρου…»

Συνέντευξη στον Σάκη Γκουρνέλη

Τι κοινό έχουν η «χρυσή» Εθνική ποδοσφαίρου του 2004 που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με τη Ρόδο, τον Δαμασιακό, τη Δόξα Αργυροπουλίου και τελευταία την Ακαδημία/Αίαντα Τυρνάβου;

Κοινός παρανομαστής και ο άνθρωπος που έχει άμεση σχέση με όλα αυτά δεν είναι άλλος από τον έμπειρο τεχνικό Γιώργο Τζαφέρη (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής UEFA και Master στο Διεθνές μάνατζμεντ εταιριών-Διοίκηση Αθλητισμού).

Ένας «δικός» μας άνθρωπος που έχουμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαζόμαστε άψογα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ανακρίνουμε, λέγοντας πολλά και ενδιαφέροντα γύρω από τη μεγάλη του καψούρα που δεν είναι άλλη από τη στρογγυλή θεά αλλά και τις ακαδημίες:

alt

- Κόουτς ξετυλίγοντας το κουβάρι, βλέπω τις φωτογραφίες από τη «χρυσή» Εθνική του 2004 που έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες και σένα μαζί με Γιαννακόπουλο, Αλεξανδρή, Φύσσα, Τοπαλίδη, Ρεχάγκελ και όλα τα άλλα παιδιά στο ίδιο γήπεδο. Για πες μας λοιπόν πώς βρεθήκατε όλοι μαζί;


-Ναι, είχα την τιμή και την χαρά να βρεθώ δίπλα σε όλους αυτούς τους «χρυσούς» ήρωες.

Ο Ρεχάγκελ ήθελε ένα ήσυχο μέρος για προετοιμασία και ένα κατάλληλο γήπεδο.

Εγώ όπως γνωρίζετε για αρκετά χρόνια (14) ζούσα και εργαζόμουν στην Ρόδο.

Την συγκεκριμένη περίοδο ήμουν επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα αθλητισμού στο Δήμο Αρχάγγελου Ρόδου. Μια πανέμορφη κωμόπολη, πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για την Παναγία Τσαμπίκα (θαυματουργή) , την πανέμορφη χρυσαφένια παραλία ΄΄Τσαμπίκα΄΄και την πανέμορφη κοιλάδα του Αίθωνα με τα γευστικότατα πορτοκάλια.

Κατάφερα λοιπόν με τον τότε συνεργάτη μου στο Δήμο τον κ. Στέργιο Λαμπριανό να πείσουμε τον Ρεχάγκελ να έρθει να δει το γήπεδο και αν συμφωνούσε, να γινόταν εκεί το τελευταίο στάδιο προετοιμασίας πριν το ΕURΟ 2004. Αφού πείστηκε να έρθει για έλεγχο, θυμάμαι την πρώτη κουβέντα που είπε μόλις είδε το γήπεδο και την κίνηση που έκανε.

Έσκυψε σχεδόν, ξάπλωσε, σε τρία δεύτερα σηκώθηκε, μας έδωσε το χέρι και μας είπε εδώ παίζω και μπιλιάρδο. Δεν έλεγε πολλές κουβέντες ο Ρέχαγκελ…

alt

-Πρωτόγνωρες και φανταστικές εμπειρίες κ.Τζαφέρη. Μπράβο σας. Πείτε μας όμως περισσότερα πράγματα γι’αυτή την Εθνική.

-Τι να πω κ.Γκουρνέλη, χρειάζεται να γράψω βιβλίο.. Ήταν μια παρέα παιδιών, μόνιμα χαμόγελα, τρομερή διάθεση, μα πάνω απ’όλα πειθαρχία.

Την πρώτη μέρα τους περιμέναμε ξέρετε με τα κλασικά, χορευτικά, λουλούδια κλπ. Σας πληροφορώ όλα έγιναν σε τρία λεπτά και μετά προπόνηση. Σας λέω τρία λεπτά με το ζόρι και τον Ρέχαγκελ δέκα φορές στο αυτί μου, Γιώργους τέλος.


-Πάντως κόουτς είσαι 7-8 χρόνια στην περιοχή και δεν μίλησες ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα και κανείς δεν είδε αυτό το ανεκτίμητο αρχείο.

-Ναι πραγματικά. Είσαι εσύ ο τυχερός (γέλια). Σάκη δεν χρειάζεται όλα να τα μοιράζεσαι. Ίσως πάντα πρέπει να κρατάμε και κάτι για τον εαυτό μας. Ίσως είναι καλύτερα.

alt

-Εργάστηκες στην Β’ και Γ’ εθνική ως γυμναστής του Χοσάδα, προπονητής Δ’ εθνικής και Α’ τοπικών κατηγοριών στη Ρόδο και ξαφνικά Λάρισα-Τύρναβο-Αργυροπούλι.

-Ναι γύρισα στον Τύρναβο μετά από πολλά χρόνια λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και αμέσως στη Δόξα Αργυροπουλίου.

Υπηρέτησα 3,5 χρόνια τη Δόξα με πρόεδρο τον κ. Μπέλτσιο και μαζί του πάντα ο κ. Κόκορας. 3,5χρόνια δημιουργίας Ακαδημίας με πάνω από 50 παιδιά, μια ομάδα να δουλεύει με επαγγελματικά πρότυπα και μαζί στη δεύτερη θέση, καλύτερη όλων των εποχών.

Συνέχισα την επόμενη χρονιά πάλι πρώτος προπονητής, κάναμε την προετοιμασία (γυμναστήρια ,δυνατά φιλικά με ομάδες Γ’-Δ’ εθνικής μόνο) και δυστυχώς στις 5-6 αγωνιστικές έπρεπε να φύγω γιατί δεν παίρνω απόσπαση και από την Λάρισα βρίσκομαι στην Εύβοια.

Ήρθε όμως ο Κώστας ο Κολομητρούσης και κατέκτησε την 3η θέση ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣΛ (ήττα με 1-0 από τον Αμπελωνιακό). Χάρηκα πραγματικά γιατί είχα βάλει τις βάσεις γι’ αυτήν την πορεία.

Σάκη θέλω εδώ να προσθέσω το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο κόουτς Γιάννης Παπαγιάννης στην ομάδα.

alt

Τον πρώτο χρόνο έσωσε την ομάδα άνετα , δυστυχώς όμως τον δεύτερο χρόνο για προσωπικό θέμα αποχώρησε περίπου τον Νοέμβριο και συνέχισα μόνος μου. Πραγματικά φοβερός προπονητής και άνθρωπος…

 

-Κόουτς μίλησες με θερμά λόγια για τον κ. Μπέλτσιο. Θεωρείς πως ήταν διοικητικά ο καλύτερος που συνεργάστηκες;

-Κοιτάξτε ο κ. Μπέλτσιος ήταν ένας τεχνοκράτης για το ποδόσφαιρο. Λειτούργησε επαγγελματικά, δεν μείωσε ποτέ κανέναν και δεν έκανε ποτέ Θεό κανένα. Αγαπούσε το χωριό του και έδωσε και την ψυχή του.

alt

Όπως για μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο και για το χωριό τους πρέπει να μιλήσω και για τον κ. Χασιώτη και τον κ. Βίδρα από το Δαμάσι, διαφορετικό στυλ όμως…


-Και επόμενο βήμα ο Δαμασιακός;

-Ναι. Τρία χρόνια δημιουργίας. Ξεκίνημα από το μηδέν και όπως είπα με τον κ. Χασιώτη και τον κ. Βίδρα με τρομερή όρεξη και αγάπη για τα παιδιά έγινε μια ακαδημία που πλέον έχει 60 παιδιά.

Μεγάλο κατόρθωμα. Τέσσερα αγωνιστικά τμήματα και τους γονείς δίπλα μου να μου παρέχουν τα πάντα. Μεγάλη υπόθεση, πραγματικά ευγνώμων.

alt

-Και στο ανδρικό τμήμα όμως με προπονητή τον κ. Λόλα.

-Ναι, έναν πραγματικό μαχητή, έναν πολύ καλό προπονητή. Όμως ευκαιρία να πω εδώ για το ανδρικό, πως πέρασε από πολλά κύματα, αλλά είναι τέτοια η δυναμική του χωριού που έφερε την ομάδα εκεί που αξίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για το χωριό του τεράστιου ΜΟΥΣΙΑΡΗ.

alt

-Νέα πρόκληση για σένα η Ακαδημία Τυρνάβου και συνεργασία με τον Νίκο Κεχαγιά.

-Ναι, με τον Νίκο βρισκόμασταν μόνο ως αντίπαλοι αγωνιστικά. Τώρα πλέον συνεργάτες.

Τα γράψατε τόσο όμορφα στο ρεπορτάζ σας με τη λήξη των ακαδημιών.. Όταν ένας άνθρωπος πρωταγωνιστεί 16 χρόνια με 100 παιδιά και ανδρικό τμήμα «μιλάνε» τα έργα.

Σε δυο λεπτά τα βρήκαμε και από τότε μαζί και με το Θανάση Δουζένη δουλεύουμε για να παρουσιάσουμε τη νέα ακαδημία.

Στόχος μας το υψηλό επίπεδο οργάνωσης, με νέα δεδομένα σε όλους τους τομείς και πάντα στο κέντρο όλης αυτής της προσπάθειας, τα παιδιά.


-Η άποψη σου για τη διαιτησία;

-Κοιτάξτε γίνεται αξιόλογη προσπάθεια. Υπάρχουν καλοί διαιτητές στο νομό και πολλά αγόρια και κορίτσια που είναι έτοιμα πλέον να βοηθήσουν. Απλά και εμείς οι προπονητές με πρώτο εμένα, να είμαστε πιο εγκρατείς και όλοι μαζί να ανεβάσουμε το επίπεδο του ποδοσφαίρου.


-Αλήθεια κόουτς τι σε εξοργίζει και τι σε ενθουσιάζει στο χώρο του ποδοσφαίρου;

- Είμαι 23 χρόνια ασταμάτητα στο χώρο. Εργάστηκα ως γυμναστής σε Β΄ και Γ΄ εθνική, πρώτος σε Δ΄ εθνική και σε πολλές ομάδες Α΄ τοπικού, εδώ και στη Ρόδο.

Λατρεύω όμως να δουλεύω με παιδιά. Είναι έρωτας, είναι πάθος. Είμαι πατέρας τριών παιδιών και έχω ευαισθησία στο θέμα των ακαδημιών.

Πιστεύω πως είμαι πρώτα παιδαγωγός και μετά προπονητής. Δεν μπορώ λοιπόν να ανεχτώ ευκαιριακούς τυπίσκους στο χώρο του ποδοσφαίρου να αποφασίζουν και να διατάζουν για το πώς θα λειτουργούν οι Ακαδημίες.

Με πήραν πέρυσι 20 γονείς από το Δαμάσι και μου έλεγαν Γιώργο έρχεται παικταράς από το Α΄ ΤΟΠΙΚΟ για προπονητής και μάλιστα έχει γνωριμίες και θα πάνε τα παιδιά στον Ολυμπιακό.

Αν λέω ψέματα ρωτήστε τους γονείς και τα παιδιά. Σε δυο εβδομάδες ο εν λόγω κύριος έφυγε από την ομάδα, φυσικά δεν έγινε ποτέ προπονητής ,δεν ξέρω καν αν παίζει ακόμη ποδόσφαιρο και ο διοικητικός που τον ετοίμαζε για παίκτη-προπονητή ακαδημιών έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και φυσικά εμείς συνεχίσαμε με τους γονείς να έχουμε την ακαδημία ψηλά.

alt

Τι πτυχία τώρα πανεπιστημίου, τι σεμινάρια και επιμορφώσεις, τι μεταπτυχιακά και τρίχες. Παιχταράς Α΄ ΤΟΠΙΚΟΥ με γνωριμίες. Να γελάς και να κλαις.

Ή μάλλον μόνο να κλαις, σέβομαι, εκτιμώ και πιστεύω πως κερδίζουμε πολλά από παλιούς ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει ιστορία.

Πραγματικά τους ακούω με ανοιχτό το στόμα. Εγώ εργάστηκα 10 χρόνια με τον κ.Χοσάδα. Έμαθα πολλά. 460 συμμετοχές στην Α΄ εθνική. Έτσι ναι. Στη Λάρισα έχουμε πολλούς τέτοιους σημαντικούς ανθρώπους.

Σελιώνης, Πλίτσης, Βουτύρίτσας, Ζιώγας, Παραφέστας, Αργυρούλης, Αλεξούλης και πολλούς άλλους που ξεχνώ.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ονόματα. Φοβερές εμπειρίες και παραστάσεις. Όλοι αυτοί λοιπόν έχουν στις ακαδημίες τους και στα επιτελεία τους καθηγητές φυσικής αγωγής. Οι άνθρωποι είδαν τόσα πολλά και ξέρουν.

Όχι όμως όποιος φορέσει φόρμα και σφυρίχτρα αμέσως προπονητής. Όχι δεν μπορώ να το δεχτώ. Τέλος πάντων. Οι ομάδες ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο και όχι σε άτομα που πιστεύουν ακόμα στο εγώ αποφασίζω.

Σε λίγο καιρό όλοι αυτοί θα τρέχουν να κρυφτούν. Οι γονείς πρέπει να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις.

Τι με ενθουσιάζει; Στο ποδόσφαιρο μπορείς να δημιουργήσεις. Μπορείς να εκτονωθείς μπορείς να γνωρίσεις σημαντικούς ανθρώπους. Πραγματικά είμαι τυχερός που αυτό που αγαπώ το έκανα επάγγελμα.

alt

-Και να αλλάξουμε λίγο τη ροή της κουβέντας. Αληθεύει πως είχατε ποδοσφαιριστή σας τον Αγγελόπουλο του SURVIVOR;

-Ναι το 2004-2005 ήμουν στην ΠΑΕ ΡΟΔΟΣ και ο Γιώργος ήρθε στην ομάδα. Πολύ δυνατό παιδί ,οξύθυμος και καλύτερος ως στόπερ παρά για μπακ που ήρθε. Ήμασταν 10 μήνες μαζί.


-Και ως φιάλε για την μεγάλη και συνάμα ενδιαφέρουσα πραγματικά συνέντευξη για όλους και για όλα;

-Να κλείσουμε κ.Γκουρνέλη με την Ακαδημία Τυρνάβου. Το γνωστό σε όλους ΑΙΑΝΤΑ. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους γονείς που αμέσως με δέχτηκαν στη μεγάλη αυτή οικογένεια, μου έσφιξαν το χέρι και μου είπαν πως θα είναι δίπλα μας. Πραγματικά συγκινήθηκα. Δεν το περίμενα. Υπόσχομαι πως με το Νίκο τον Κεχαγιά και τον Θανάση Δουζένη θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ανέβει κι άλλο το επίπεδο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου στην περιοχή μας. Σας ευχαριστώ κ. Γκουρνέλη.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
alt


<alt

>

alt

>

alt

>

alt

alt

alt

alt